vrijdag 25 maart 2011

Berichten over internetgebruik

Zodra je een aantal abonnementen hebt op diverse nieuwsbrieven, lees je vaak wisselende berichten. Internetgebruik, we doen het "dagelijks". Of het nu een spelletje is, nieuws lezen of gewoon maar wat surfen. Zelfs je nieuwsbrieven (= e-mail) en dan doorklikken/surfen naar het volledige artikel. Multi-tasken, afgeleid worden door.... hele onderzoeken en boeken zijn er al over geschreven. Soms lijkt het zelfs dat het op dat moment het enige is waar veel mensen zich mee bezighouden.
Gisterenavond bij het nieuws: Peuters en kleuters steeds vaker online 
Nieuwsbrief: Jongeren minder handig op internet of deze Multitasking is slecht voor de produktiviteit. Ook een aantal weken geleden "What the internet is doing to our brains ; The shallows" van Nicholas Carr zet je aan het denken. In 2008 schreef Nicholas Carr al zijn essay "Is Google making us Stupid". Daarbij optellende een (leuke) discussie over multitasking een tijdje geleden. 'Niemand kan echt multi-tasken, de een is misschien alleen wat sneller in het doen van taken waardoor het lijkt alsof deze aan multitasking doet!' Een taak kun je een voor een uitvoeren, de een sneller dan de ander. Voor een aantal punten, van Nicholas Carr, is dan ook zeker wat te zeggen: veel internetgebruik, geeft veel afleiding en afdwalen van datgene waar je eigenlijk mee bezig zou moeten zijn.
Citaat: "Het kortetermijnwerkgeheugen wordt overladen met korte snippets van informatie. We blijken maar 2-4 dingen tegelijk tot ons te kunnen nemen. Met internet en de moderne technologie proberen we veel meer dingen tegelijk te verwerken, waardoor er een overload plaatsvindt en informatie niet het langetermijngeheugen bereikt."

Aangezien ik een groot fan van Auguste Rodin ben is dit een mooie gelegenheid om deze afbeelding te plaatsen. Met een link naar "De Denker van Anna". Zeer indrukwekkende restauratie en documentaire, De Denker is weer terug in het Singer Museum te Laren.